Πολιτισμική Ιστορία
Tριαντάφυλλος E. Σκλαβενίτης
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ1
Η παρούσα « ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ » αποτελείται από τρία μέρη:
Εισαγωγή........................: Μια γενική σκιαγράφηση της πολιτισμικής πορείας της Λευκάδας από
το 1864 έως το 2006
Επιλογή βιβλιογραφίας..: Το κύριο σώμα, στο οποίο καταχωρίζονται οι μελέτες που αφορούν
το θέμα μας.
Ευρετήριο.........................: Καταχωρίζονται σε αλφαβητική σειρά τα ονόματα των συγγραφέων
της ανωτέρω Επιλογής.
Η επιλογή έγινε από τη βιβλιογραφία που έχω συγκεντρώσει κατά την ερευνητική μου εργασία και η οποία δεν είναι εξαντλητική και πλήρης, αφού δεν έγινε ειδική έρευνα και σχολαστική αποδελτίωση για τη συγκρότησή της. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρχουν ελλείψεις σημαντικών βιβλιογραφικών αναφορών. Ελπίζω, όμως, ότι η επιλογή της βιβλιογραφίας θα είναι χρήσιμη και οδηγητική, καθώς είναι διαρθρωμένη σε θεματικές ενότητες με εσωτερική χρονολογική κατάταξη και συνοδεύεται από ευρετήριο κυρίων ονομάτων.
Στην επιλογή της βιβλιογραφίας δεν περιλαμβάνονται τα πρωτότυπα έργα των λευκαδίων δημιουργών αλλά μόνο μελέτες γι' αυτούς και για το έργο τους και μάλιστα εκείνες οι μελέτες που αναδεικνύουν την επαφή τους με τη γενέτειρα Λευκάδα: π.χ. λείπουν οι αναγραφές των έργων του Σικελιανού, και από τις μελέτες για τον ποιητή και το έργο του επιλέγονται εκείνες που προσεγγίζουν το δημιουργό και το έργο του σε σχέση με τη Λευκάδα. Από το έργο του Νίκου Σβορώνου, π.χ., καταγράφονται μόνο οι μαρτυρίες, οι αναφορές και οι μελέτες του για την πολιτισμική ιστορία της Λευκάδας, ενώ από τις μελέτες που αναφέρονται σ' αυτόν σημειώνονται η αναγραφή των δημοσιευμάτων του και μόνο εκείνες οι μελέτες που αναφέρονται στη σχέση του με τη Λευκάδα. Από την επιλογή της βιβλιογραφίας διαφεύγουν οι αναφορές σε λευκαδίους δημιουργούς που έζησαν και έδρασαν εκτός Λευκάδας, όταν το έργο τους δεν έχει μελετηθεί ή επειδή εγώ δεν γνωρίζω τις σχετικές μελέτες και αναφορές, παρ' όλο που οι δημιουργοί αυτοί συνδέονται ίσως με τη Λευκάδα και η σχέση αυτή εκφράζεται εμφανέστερα ή εσωτερικότερα στο έργο τους.
Η διάρθρωση σε θεματικές ενότητες οδήγησε σε ερωτήματα για την κατάταξη ορισμένων βιβλιογραφικών αναφορών και σε ελάχιστες επαναλήψεις. Οι μελέτες, π.χ., για τον Πανταζή Κοντομίχη έπρεπε να καταταχθούν στη «Λαογραφία», στην «Εκπαίδευση» ή στη «Λογιοσύνη». Ελπίζω ότι ο χρήστης με τη βοήθεια του Ευρετηρίου θα μπορεί να αποκαθιστά την ενότητα της κατακερματισμένης ύλης και η φιλέρευνη διάθεσή του να τον βοηθήσει ώστε να μην έχει μεγάλες απώλειες κατά τη συγκρότηση των δικών του βιβλιογραφικών θεματικών ενοτήτων.
Χρειάζεται εδώ να σημειώσω πόσο ευεργετική στάθηκε για μένα η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη τα τελευταία 15 χρόνια που μελετώ θέματα της λευκαδίτικης πολιτισμικής ιστορίας. Εύχομαι γρήγορα να αποκατασταθούν οι ζημιές που δημιούργησε ο σεισμός του 2003, για να μπορούμε να ελπίζουμε στη μηχανογραφημένη καταλογογράφησή της, που θα κάνει προσιτούς τους θησαυρούς της στους μελετητές των λευκαδίτικων θεμάτων.
1 Ο σχεδιασμός και η κατάρτιση του φακέλου «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» έγινε από το φιλόλογο Δημήτρη Σπ. Τσερέ με την κατάλληλη διαίρεση και ταξινόμηση του υλικού που περιέχεται στη μελέτη του Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη «Η πολιτισμική ιστορία της Λευκάδας μετά την Ένωση 1864-2006. Επιλογή βιβλιογραφίας», Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών- Σύλλογος Λευκαδίων Φοιτητών και Σπουδαστών Αττικής, Αθήνα 2006.